Skip to content

Aan de slag

Hoe bekleed je een wand met sloophout

Sloophouten wanden voor binnen en buiten 

Massief hout voor wanden binnen of buiten in een tuinhuis of mancave.

Het is prachtig om een wand te bekleden met oud hout of nieuw hout. Sfeer en gezelligheid is hiermee zo gemaakt.
Het is prima zelf te doen.

Stap 1. meten is weten.

Bereken de oppervlakte van de wand. (lengte x breedte = netto oppervlak in m².) Bij gebruik in wildverband rekening houden met 10% verwerkingsverlies. Bestel daarom 10% meer hout dan het netto oppervlak.

De sloophouten planken kunnen in wildverband kan zowel verticaal als horizontaal geplaatst worden. Ook de planken naast elkaar, in de lengte werken is mogelijk. Houd hierbij rekening met het zaagverlies. Uniek werken kan ook bijzonder mooi uitpakken. Hongaarse punt, schuin plaatsen of plaats de planken en een bijzondere vorm.

Stap 2. acclimatiseren

Acclimatiseren is altijd nodig bij nieuwe of oude houtsoorten. Dit is om grote kieren en werking van het hout te verminderen. De tijdsduur is gemiddeld 2-3 weken, afhankelijk van de vochtigheid en temperatuur.

Zo doet u dat: Het sloophout laten acclimatiseren in de ruimte van gebruik. De planken oplatten zodat de luchtstroom om het hout heen kan. Breng de ruimte op de omgevingstemperatuur zoals het straks bij ingebruikname zal zijn. Niet te hard stoken of bij een warmtebron leggen. Planken kunnen kromtrekken als ze eenzijdig worden verwarmd. Ventileer regelmatig zodat het vocht weg kan.

Stap 3. zagen, sorteren

Toch liever strak en secuur werken?  De volgende mogelijkheden zijn dan een aanrader. 

In ons assortiment zijn  Kant-en Klare Sloophouten planken te koop. Deze planken zijn lengte gezaagd op een vaste breedte en geborsteld.

Lengte zagen
Het is mogelijk een wand van sloophouten planken met zo min mogelijk spleten te maken. Dit kan het beste door de sloophouten planken op een vaste breedte te zagen ( lengte zagen). 
Zaag bijvoorbeeld sloophouten planken van 13,5 cm breed terug naar 13,2 cm.

Sorteren
een andere mogelijkheid is de sloophouten planken te sorteren voor het bevestigen op breedtes. Neem bijvoorbeeld een plank van 13,5cm breed, maak hiermee stapels van 13,2 cm / 13,5 cm / 13,7 cm etc.

Stap 4. Tengels plaatsen

Bekijk of de planken horizontaal of verticaal bevestigd worden. Breng de tengels aan op de wand met de juiste pluggen/schroeven aangepast op het bouwmateriaal van de wand.

Planken gaan binnen aardig krimpen dus acclimatiseer goed. Ook is het aan te raden met een donkere achtergrond te werken. Worteldoek of de wand in een donkere kleur schilderen. Tenzij er natuurlijk voldoende slagschaduw is. 

Stap 4. keuze uit borstelen of schuren

Borstelmachine

Wij beschikken over een unieke borstelmachine, die je op niet veel plekken tegenkomt. Deze borstelmachine is zeer geschikt voor oud / gebruikt hout. De borstelharen kommen mooi diep in spleten en gaten. Deze borstelmachine werkt met meerdere borstelkoppen.

 1. De eerste borstelkop is grof haalt de grove splinters en het grootste vuil weg.
 2. De tweede borstelkop is fijn en werkt het sloophout af zoals dat met schuren gebeurt, alleen met de borstel kom je net even meer in allen gaten en spleten.

De borstelmachine behoud de kleur van het oude hout beter dan met een vlakke schuurmachine.

In ons assortiment zijn kant-en klare sloophouten planken te koop. Deze planken zijn op een vaste breedte gezaagd en geborsteld.

Zelf schuren, kan ook
De uitstraling van het sloophout is afhankelijk van de intensiteit van het schuren, de korrel schuurpapier en het soort schuurmachine. Het nadeel van schuren is dat een klein laagje wordt weggeschuurd. Dit gaat ten koste van de kleur. Het hout is dan lichter en egaler.

Dit in tegenstelling tot borstelen, waarbij de kleur maximaal behouden blijf.

Zo te doen: Borstel het sloophout goed schoon met veger, stevige borstel en evt. een staalborstel. Ga dan schuren. Hoe secuurder, hoe mooier het eindresultaat.

Handmatig schuren op een grovere korrel maar eindig net korrel 150-180
Geen fijnere korrel nemen i.v.m. afsluiten van de houtporiën, anders hecht de verf niet goed of lopen de poriën te vol. Voor het mooiste resultaat: plank voor plank schuren en neem mogelijk de zijkanten mee. Schuren kan met een breedband schuurmachine of concentrische schuurapparaat.

Stap 5. plaatsen van de sloophouten planken

Voor een mooi resultaat de sloophouten bevestigen op de tengels doormiddel van een luchtdruk spijkerpistool. Een mogelijkheid is ook dit apparaat bij ons te huren. 
Komen de planken niet uit op de tengels? geen nood, plaats er een extra tengel blokje erbij.

Schroeven kan ook, maar de koppen blijven goed zichtbaar. Gebruik dan liever schroeven met zwarte kop.

Verlijmen van de sloophouten planken is ook een mogelijke optie, alleen eraf halen geeft mogelijk schade.

Stap 5. kleuren en afwerken

 

Bescherming

Planken hebben bescherming nodig. In de meeste gevallen is sloophout onbewerkt, milieuvriendelijk en voor hergebruik geschikt. Beschermen tegen houtworm/ boktor kan, maar wordt het best voorkomen door voor gebruik de oude planken/ balken te controleren op gaatjes. Gebruikt deze planken niet of behandel ze met speciale middelen. Sloophout krijgt bescherming en kleur door het te beitsen, impregneren, lakken of oliën zodat aantasting gering wordt.

Het eindresultaat heeft te maken met de afwerking die wordt aangebracht.

Wij werken altijd met een 3-laags systemen evt. 4-laags als de kleur dieper moet zijn.

Kleuren
het hout binnen 24 handmatig schuren korrel 150 zodat de houtvezels weg zijn. Het hout stofvrij maken door het zaagsel eraf te vegen en het te ontvetten met water en ammoniak of water en een scheutje Sint Marc. Daarna goed laten drogen!

Het mooiste is één laag aan te brengen vóór het bevestigen zodat alle randen van de plank/balk ook een kleur hebben.

 1. 1e kleurlaag aanbrengen en droogtijd aanhouden voor evt. de volgende laag
 2. 2e kleurlaag aanbrengen en droogtijd aanhouden
 3. vezels weer verwijderen door licht te schuren korrel 300 en schoonmaken.
 4. vervolgens 2-laags aflakken

Aflakken/olie zonder kleurlaag
Het sloophout voor de afwerklaag handmatig schuren met korrel 150 zodat de houtvezels weg zijn. Het hout stofvrij maken door het zaagsel eraf te vegen en het te ontvetten met water en ammoniak of water en een scheutje Sint Marc. Daarna goed laten drogen! Binnen 24-uur de eerste afwerklaag erop anders komen de houtvezels weer opzetten.

Voor vloeren is het noodzakelijk 3-laags af te werken.

 1. stofvrij maken, ontvetten en laten drogen
 2. 1e laag aanbrengen
 3. 2e laag aanbrengen
 4. weer licht schuren zodat de vezels weer weg zijn gebruik hiervoor korrel 300, let op niet te hard schuren!
 5. stofvrij maken, ontvetten en laten drogen
 6. 3e laag  aanbrengen.

De eerste 2 weken goed laten uitharden.

let op! De eerste weken niets aan de wanden hangen. De planken verkleuren donkerder door uv.

Stap 6. onderhoud

Reinigen.
Het reinigen van sloophout na beits, lak, olie, kan met een vochtige doek en een sopje met allesreiniger. Niet te nat!!

Opnieuw schuren
Na enige tijd is opnieuw schuren en opnieuw lakken of olie noodzakelijk.

1. acclimatiseren