Skip to content

Aan de slag

Hoe leg je een sloophouten vloer

Zelf een sloophouten houten vloer gaan leggen in je woonkamer. Hoe ga je te werk? Hieronder is een handig stappenplan gemaakt zodat je zelf eenvoudig deze behaaglijke vloer kunt plaatsen in je huis. Lees alles over de bevestiging en ondergrond van een houten vloer.

Oud hout voor binnen

Sloophouten planken; elke plank is anders door zijn eigen intensiteit- en gebruikersdoel. Dat maakt de uitstraling van deze sloophouten planken uniek en mooi geleefd. De sortering van de planken gaat op kopmaat en lengtemaat. Toch verschillen de diktes en breedte soms in millimeters. Dit hoort bij de charme van sloophouten planken.
Houd er rekening mee dat het sloophouten planken oud hout is. Houtworm, boktor etc. kan voorkomen. Kijk goed naar de planken of de plank aangetast is of niet. Ook sporen van vers fijn zaagsel is een teken van aantasting. Gebruik deze planken niet, of vervang deze planken. Een andere grondige optie is voor het aflakken/oliën de planken met een houtworm middel te behandelen. 

Niet sorteren

Puur zoals sloophout is bedoeld. De minimale dikte en breedte verschillen horen daarbij en is zeker niet storend. Sorteren op kleur is niet nodig, juist dan wordt de kleurenschakering mooi. Een sloophouten vloer kan kraken bij het erover heen lopen en kleine kieren kunnen ontstaan, wat helemaal niet erg is. Sfeer, sfeer en nog een sfeer. Het schoonmaken gaat prima en hoeft niet af te schrikken om voor een sloophouten vloer te kiezen.

Ondervloer

ONDERPLATEN

Omdat sloophouten planken geen mes/groef hebben is een geschikt ondervloer belangrijk. De volgende mogelijkheden zijn geschikt.
1. OSB platen van 16-18mm
2. Underlaymentplaten van 16-18 mm
3. Verlijmen op een betonvloer / chape (in België komt dit meer voor) nadeel is dat het moeilijk te verwijderen is.
4. Fermacell vloerplaten 20mm -25mm

Voor het vastmaken adviseren we een luchtdruk spijkerpistool met daarbij horende spijkertjes.

Stap 1: meten is weten

Maak een plattegrond van de kamer en bereken de oppervlakte. (lengte x breedte = netto oppervlak in m²). Bij gebruik in wildverband rekening houden met 10 %.verwerkingsverlies.

patronen zoals visgraat en Hongaarse punt zijn mogelijk in formaat 17×95. Wel een hele klus met veel geduld. Geschikt voor de ervaren klusser.

 

Stap 2: acclimatiseren

Acclimatiseren is altijd nodig bij elke houtsoort nieuw of oud, waaronder ook sloophout. Dit is om grote kieren en werking van het hout te verminderen. De tijdsduur is gemiddeld 2-3 weken, afhankelijk van de vochtigheid en temperatuur.

Zo doet u dat: Het sloophout laten acclimatiseren in de ruimte van gebruik. De planken oplatten zodat de luchtstroom om het hout heen kan. Breng de ruimte op de omgevingstemperatuur zoals het straks bij ingebruikname zal zijn. Niet te hard stoken of bij een warmtebron leggen. Planken kunnen kromtrekken als ze eenzijdig worden verwarmd. Ventileer regelmatig zodat het vocht weg kan.

Stap 3. zagen, sorteren

Toch liever strak en secuur werken?  De volgende mogelijkheden zijn dan een aanrader. Uiteraard begint alles met goed te acclimatiseren!!!

In ons assortiment zijn  Kant-en Klare Sloophouten planken te koop. Deze planken zijn lengte gezaagd op een vaste breedte en geborsteld.

Lengte zagen
Om de vloer strakker tegen elkaar aan te leggen kunnen de sloophouten planken het beste op een vaste breedte gezaagd worden. De sloophouten planken worden danover de lengte gezaagd.Toch wel mooi voor bijvoorbeeld een woon- of slaapkamer.
Zaag bijvoorbeeld sloophouten planken van 13,5 cm breed terug naar 13,2 cm.

Sorteren
een andere mogelijkheid is de sloophouten planken te sorteren voor het bevestigen op breedtes. Neem bijvoorbeeld een plank van 13,5cm breed, maak hiermee stapels van 13,2 cm / 13,5 cm / 13,7 cm etc.

 

stap 4. borstelen of schuren

Borstelmachine

Wij beschikken over een unieke borstelmachine, die je op niet veel plekken tegenkomt. Deze borstelmachine is zeer geschikt voor oud / gebruikt hout. De borstelharen kommen mooi diep in spleten en gaten. Deze borstelmachine werkt met meerdere borstelkoppen.

  1. De eerste borstelkop is grof haalt de grove splinters en het grootste vuil weg.
  2. De tweede borstelkop is fijn en werkt het sloophout af zoals dat met schuren gebeurt, alleen met de borstel kom je net even meer in allen gaten en spleten.

De borstelmachine behoud de kleur van het oude hout beter dan dat het met een vlakke schuurmachine.

In ons assortiment zijn  Kant-en Klare Sloophouten planken te koop. Deze planken zijn lengte gezaagd op een vaste breedte en geborsteld.

Zelf schuren, kan ook
De uitstraling van het sloophout is afhankelijk van de intensiteit van het schuren, de korrel schuurpapier en het soort schuurmachine.

Zo te doen: Borstel het sloophout goed schoon met veger, stevige borstel en evt. een staalborstel.  Hoe secuurder, hoe mooier het eindresultaat.

Handmatig schuren op korrel 150
Geen fijnere korrel nemen i.v.m. afsluiten van de houtporiën, anders hecht de verf niet goed of lopen de poriën te vol. Voor het mooiste resultaat: plank voor plank schuren en  neem mogelijk de zijkanten mee. Schuren met een breedband schuurmachine of concentrische schuurapparaat. De kleur blijft het meest behouden bij het schuren met een concentrisch schuurapparaat.

Machinaal schuren
kan ook met een grote schuurmachine (Woodboy) als de sloopplanken liggen op de vloer. Nadeel is dat randen en mogelijk sommige delen van de planken meer afgeschuurd wordt en zo randen van blanker hout te voorschijn komt. Voordeel is dat het snel klaar is.

stap 5. kleuren en afwerken

Bescherming

Sloophouten planken en balken ofwel gebruikt hout hebben bescherming nodig. In de meeste gevallen is sloophout onbewerkt zonder verf. Milieuvriendelijk en voor hergebruik geschikt. Beschermen tegen houtworm/ boktor kan, maar wordt het best voorkomen door voor gebruik de oude planken/ balken te controleren op gaatjes, deze planken niet gebruiken of behandel ze met speciale middelen. Sloophout krijgt bescherming en kleur door het te beitsen, impregneren, lakken of oliën

Het eindresultaat heeft te maken met de afwerking die wordt aangebracht.

Wij werken altijd met een 3-laags systemen evt. 4-laags als de kleur dieper moet zijn.

Kleuren
het hout binnen 24 handmatig schuren korrel 150 zodat de houtvezels weg zijn. Het hout stofvrij maken door het zaagsel eraf te vegen en het te ontvetten met water en ammoniak of water en een scheutje Sint Marc. Daarna goed laten drogen!

Het mooiste is één laag aan te brengen vóór het bevestigen zodat alle randen van de plank/balk ook een kleur hebben.

  1. 1e kleurlaag aanbrengen en droogtijd aanhouden voor evt. de volgende laag
  2. 2e kleurlaag aanbrengen en droogtijd aanhouden
  3. vezels weer verwijderen door licht te schuren korrel 300 en schoonmaken.
  4. vervolgens 2-laags aflakken

Aflakken/olie zonder kleurlaag
Het sloophout voor de afwerklaag handmatig schuren met korrel 150 zodat de houtvezels weg zijn. Het hout stofvrij maken door het zaagsel eraf te vegen en het te ontvetten met water en ammoniak of water en een scheutje Sint Marc. Daarna goed laten drogen! Binnen 24-uur de eerste afwerklaag erop anders komen de houtvezels weer opzetten.

Voor vloeren is het noodzakelijk 3-laags af te werken.

  1. stofvrij maken, ontvetten en laten drogen
  2. 1e laag aanbrengen
  3. 2e laag aanbrengen
  4. weer licht schuren zodat de vezels weer weg zijn gebruik hiervoor korrel 300, let op niet te hard schuren!
  5. stofvrij maken, ontvetten en laten drogen
  6. 3e laag  aanbrengen.

De eerste 2 weken goed laten uitharden.

let op! ook geen tapijten voorlopig neerleggen. De planken verkleuren nog donkerder bij.

stap 6. onderhoud

Reinigen.
Het reinigen van sloophout na beits, lak, olie, kan met een vochtige doek/dweil. Niet te nat!!

Gebruik van een speciaal schoonmaakmiddel voor houten vloeren is mogelijk van diverse merken.

Opnieuw schuren
Na enige tijd is opnieuw schuren en opnieuw lakken of olie noodzakelijk.